Home / Teknoloji / Bilgi Teknolojileri İle Eğitim Arasındaki İlişki

Bilgi Teknolojileri İle Eğitim Arasındaki İlişki

İnsanlar, ilk doğdukları günden itibaren, bilgi edinmeye başlamışlar; ve edindikleri bu bilgileri de nesiller sonrasına dahi aktarmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Peki insanların geçmişte, bilgileri diğerlerine nasıl aktardıklarını biliyor musunuz? Şu anda düşündüğünüzde belki de aklınız almaz; ama eskiden insanlar, güvercinlerle; dumanla; ve mors alfabesi ile haberleşmeyi gerçekleştiriyorlardı. Güvercin gideceği yeri nasıl buluyor; ve vermesi gereken haberi ya da bilgiyi nasıl veriyordu? Ancak o zamanlar, bunun bu şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyordu; çünkü o dönemlerde, bilgi teknolojileri yoktu. Ve bilgi edinilmesi; ve var olan bilginin dağıtılması da bir nevi ihtiyaç olarak görülmekte idi.

Günümüzde insanlar nasıl bilgi edinir, edindikleri bilgiyi ne şekilde dağıtırlar; bu konuda herhangi bir bilginiz var mı? Elbette var öyle değil mi, siz şu anda bu yazıyı okuyup, bilgi teknolojileri hakkında bilgi alabiliyorsanız, bilgi teknolojilerini kullanmayı da biliyorsunuz demektir. Günümüzde bilgi alışverişi ve iletişim, uydu, televizyon, telefon, çağrı cihazları gibi gelişmiş bir çok bilgi teknolojileri aracı ile gerçekleştirilmektedir. Bilgisayarlar günümüzde, bilgi teknolojileri hakkında bilgi edinmek isteyenlere yeterli bilgiyi büyük ölçüde vermektedirler aslında. Bilgisayarlarımız ile neler yapabildiğimizi bilirsek, bilgi teknolojileri hakkında da az çok bilgi sahibi olabiliriz.
Bilgi teknolojilerinin en önemli avantajlarından bir tanesi, kişilerin, bilgilere daha çabuk ulaşmasını; ve göndermek istedikleri bilgileri de, istedikleri yerlere daha hızlı iletebilmeleridir. Yani bilgi teknolojilerinin avantajlarından en önemlisi, bilgi dağıtımına kazandırılmış olan hız olarak açıklanabilmektedir. Bilgi teknolojilerinin gelişiminde, bu denli başarılı bir yol alınmasının en önemli nedenlerinin başında ise, mikro elektronik teknolojinin kullanılmasıdır. Mikro elektronik teknoloji geliştirilerek, her geçen gün, daha etkin ve aktif bilgi teknolojilerinin gelişmesi sağlanmıştır.
Bilgi teknolojilerinin sürekli kullanıldığını görmüş olduk. Bununla birlikte, bilgi teknolojilerinin yanında sürekli kullanılan bir kavram daha vardır; hayatımızın her alanında kendisine yer bulmaktadır ki bu kavramın adı da eğitimdir. Tıp, psikoloji, ordu, ticaret, sanayi… ve daha aklınıza gelebilecek olan tüm bilim dallarında eğitimden faydalanılmaktadır. Eğitim, kişilere bilgi aktararak, becerilerinin atmasına yardımcı olmaktadır. Görüldüğü gibi, bilgi teknolojileri ile eğitim arasında büyük bir ilişki bulunmaktadır. Her ikisi de bilgi ile alakalıdır; bilgi dağıtmak ve bilgi edinmek ile alakalıdır.
Bilgi teknolojileri ile eğitim arasındaki bağlantıyı sıkı bir şekilde elinde bulunduran bilgi teknolojileri aracı ise, bilgisayarlardır. Bilgisayarlar, hem bilgi aktarımını gerçekleştirmektedir; hem de aktarılan bilginin elde edilmesine yardımcı olmaktadır.
Bilgi teknolojileri ile eğitim arasındaki sıkı ilişkide, eğitim kurumlarının, toplumsal değişmelere; ve toplumsal gelişmelere ön ayak olan müesseseler olduklarını düşünecek olursak, bilgi teknolojilerinin gelişiminin de eğitim ile sıkı bir bağlantısı olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. Bu nedenle de bilgi teknolojilerinin eğitim kurumlarında yaygınlaşmasının yadırganmaması gerekmektedir.
Bilgi teknolojileri ile eğitim arasında şu şekilde de bir bağlantı kurulabilmektedir: eğitim kurumları, yetiştirip geliştirdiği kişileri, çağın gereklerini yerine getirerek geliştirmek durumundadır. Ve güvercin ile haberleşmeyi öğretemeyeceklerine göre, bilgisayarlar ve diğer bilgi teknolojileri ile bilgi edinmeyi öğretmek durumundadırlar diyebiliriz.

Etiketlendi:

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir