Bu yazımızda sizlere, klavye nedir, klavye nasıl çalışır sorusunun yanıtları arasında yer alan klavyenin çalışma mantığı; ve klavyenin önemi gibi konularda bilgiler aktaracağımızı belirtmemiz gerekmektedir. Eğer siz de klavye hakkında bilgi sahibi olarak klavye çeşitlerini öğrenmek istiyorsanız, zaman kaybetmeden klavye nedir sorusunun yanıtını vererek klavye ile ilgili bilgilerimizin aktarımını gerçekleştirmeye başlayalım:
Klavye nedir? Bilgisayarın giriş birimleri arasında yer alan klavyenin üzerinde harfler, rakamlar, fonksiyon tuşları; ve özel işaretler yer almaktadır. Bilgisayarda yazı yazarken kullanılan araca klavye denilir şeklinde basit bir ifade ile de klavyenin tanımını gerçekleştirebiliriz…
Klavye nasıl çalışır? Klavyenin çalışma mantığı: Klavyede bulunan her bir tuşun bir kodu bulunmaktadır. Bu kodlar, tuşlara basıldığı zaman bilgisayarın işlemcisine gönderilmek üzere belleğe alınır. İşlemci tarafından değerlendirilen kodun karşılığı olan harf, ya da rakam ise, sonuç olarak bilgisayarın ekranında görülmektedir.
Klavyenin önemi: Bilgisayara kumanda edebilmek için kullanılan klavyenin öneminden söz ederken, bilgisayarın yönlenmesini sağlayan araç olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.
Klavye çeşitleri: Klavyelerin üzerinde bulunan tuşların dizilişine göre klavye çeşitlerinden söz etmemiz gerekmektedir. Klavye çeşitleri genel olarak iki tanedir. Q klavye, ve F klavyenin klavye çeşitleri olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.
Klavyenin önemli tuşları:
Enter tuşu: Bilgisayara klavye tarafından verilen komutun, bilgisayar tarafından algılanmasını sağlamak adına kullanılan Enter tuşı, bir nevi OK görevi üstlenmektedir. Word gibi programlarda satır atlamak için kullanılan Enter tuşu, Facebook gibi sitelerde, yazılan yazının gönderilmesi amacı ile kullanılmaktadır.
Esc tuşu: Genellikle çıkış, iptal etme, yapılan işi yarıda bırakma gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Esc tuşunu şu şekilde daha çok kullanmaktayız: Diyelim ki Facebook oyunlarından bir tanesini açtık, tüm ekranımızı kapladı; ve oyunu kapatabilmemiz için bir X işareti de bulunmuyor. Bu gibi bir durumda Esc tuşu devreye girer, ve ekranın normale dönmesini olanaklı hale getirir.
Kısayol tuşları: Fonksiyon tuşları olarak da adlandırılan kısayol tuşları genellikle, bir işin hızlı bir şekilde yapılması adına kullanılan tuşlar olarak anılmaktadırlar. Örnek verecek olursak, F1 tuşu, o anda üzerinde çalıştığınız sayfanın Yardım menüsünü ekrana getirmektedir. F5 tuşu ise sayfanın yenilenmesi için kullanılmaktadır. Diyelim ki Firefox üzerinde bir sayfayı açtınız; sonrasında Sayfa Görüntülenemiyor ibaresi ile karşılaştınız. F5’e basarak sayfayı yeniden yüklemeniz olanaklı hale gelebilmektedir.
Klavyenin önemli tuşları ile ilgili bilgilerin devamını farklı konularımız içerisinde bulabilirsiniz…