Bilgisayar aldığımızda, işletim sistemi olarak içerisine windows yüklenmesine o kadar alışmışız ki, işletim sistemi seçme şansımız yok bile diyebiliriz. Bu nedenle de tanıdığımız işletim sistemi sadece windows. Ve windows da ücretli bir işletim sistemidir. Ancak bir de, açık kaynak kodlu ücretsiz işletim sistemleri var. Aynı zamanda ücretsiz yazılımların da olduğunu bilmekteyiz. Yazılımların çoğuna bir servet kadar ödeme yapmaktansa, ücretsiz yazılımlarla da aynı işleri yapabileceğinizi bilseniz, hangisini tercih ederdiniz? İsterseniz, hangi yazılım ücretli ve yerine ücretsiz olarak ne kullanabilirsiniz kısaca bir bakalım:
Microsoft Office ücretli; Libre Office ise ücretsiz: Libre Office’nin geliştiricileri, Open Office’nin geliştiriciliğini de yapmış olan kişiler. Libre Office, Open Office ve Microsoft Office’ye alternatif kullanılabilecek bir yazılım. Libre Office içerisinde, bir adet, Writer adında kelime işlemci, Calc adında bir adet tablo düzenleyici, Impress isimli bir sunum aracı, Base isimli bir veri tabanı yöneticisi; ve daha fazlası yer alıyor. Bu nedenle de Libre Office’yi kullanabilir ve ücretsiz yazılımların nimetlerinden faydalanabilirsiniz.
Windows Live Mail yerine Mozilla Tunderbird kullanabilirsiniz; hem de ücretsiz olarak. E posta işlemcisi olarak bilinen Mozilla Thunderbird, eklenti özelliğine sahip; ve oldukça da hafif; ve Live Mail’in yapamadığı çok fazla şeyi de yapabilme özelliğine sahip. Aradaki tek fark ise, mobil araçlarda, kişi bilgilerini eşitlemenin mümkün olmaması. Bu nedenle de mobil cihazlar için tavsiye edilmiyor.
Adobe İllustrator yerine kullanılabilecek Inkscape: Inkscape, bir vektör grafik düzenleyicisi; ve SVG biçimini kullanmakta. Kullanımının oldukça kolay olduğu Inkspace, içerisinde, klonlama, program işaretleyici, alpha blending gibi, pek çok SVG işlevini destekliyor.
Adoba Photoshop yerine kullanılabilecek GIMP: Farklı şekillerde çalıştırılabilen bir grafik düzenleyici olarak tanımlanabilecek olan Gımp, Painti kullandığınız kadar rahat kullanabileceğiniz bir program olması ile dikkati çekiyor. Fotoğraflarınızı düzenleyebileceğiniz bir program olan Gımp, aynı zamanda toplu işleme gibi gelişmiş bir takım farklı özellikleri de içinde barındırmaktadır. Siz eğer çok gelişmiş özelliklerle ilgilenmiyorsanız, Paint.Net’ten de faydalanabilirsiniz.
3ds Max yerine kullanılabilecek Blender: Farklı alanlarda çalıştırılabilme özelliğine sahip olan Blender, animasyon, modelleme, rendering, ve oyun motoru gibi, aklınıza gelebilecek üç boyutlu içerik üretebilme alanı olarak da bilinmektedir.
Auto Cad yerine kullanılabilecek BRL-CAD: BRL-CAD, 20 senedir geliştirilen bir program olması ile bilinmektedir. rendering, geometri düzenleme; ve geometri analiz alanında, yüksek performans gösteren ışın izleme, sistem ve resimleri işleme araçlarına; ve daha pek çok şeye sahip olan, açık kaynak kodlu bir düzenleyici niteliğindedir. Libre CAD da iyi bir AutoCAD alternatifi olarak gösterilebilir.